Kerékpárbeállítás

Főoldal – Bikefit

Kerékpár testreszabás, bikefit

Versenyzőként sokszor hallottam, hogy nem ülök jól a bringán. Természetesen kértem segítséget a kritika megfogalmazóitól, de azt már nem kaptam. 2010-ben kezdtem a Bringlandban dolgozni, ahol megismerkedtem a Specialized Body Geometry FIT rendszerével. Ez volt az, ami számomra először világított rá arra, hogy a bringás pozíció nem csak „felhúzzuk a nyerget és megyünk” módon történik, ez is egy tudomány. Az évek alatt több száz beállítást végeztem el. Folyamatosan gyakoroltam és tanultam.

Hazabeszélek, de már versenyzőként is azt gondoltam, hogy ez az első lépés, ha valaki bringázni akar. Mindegy, hogy milyen szinten. Ma sem gondolom másképp, sőt! Hiába a milliós bringa, nagy célok és edzésterv, ha nem jó a beállítás, nem tudsz erőt leadni, kényelmetlen lesz a tekerés és esetleg le is sérülsz.

Egy beálltás alatt van lehetőség új nyergek, rövidebb stucni és egyéb kiegészítők kipróbálására, aminek cseréje helyben megoldható, ha mindketten úgy látjuk, hogy javulást hoz a kényelem, hatékonyság terén.

A kontra podcast vendége voltam!

Hallgasd vissza a műsort az alábbi linkek egyikén! 

A SONKASZELETELŐ podcast műsorában arra a kérdésre válaszoltam, hogyan ne szenvedjünk a nyeregben?

Halgass bele és tudj meg többet az alábbi témákról:

  • Mi az a bikefit? Mit vigyek fitre, mikor menjek fitre, kinek való a bikefit?
  • Ülések, cipők, stoplik, összhatások és rendszerszemlélet
  • Szabad gondolatok edzésről, nem edzésről, a kerékpársportról


Hallgasd vissza a műsort az alábbi linken:

A depo podcast műsorában triatlonnal kapcsolatos kérdésekre válaszoltam

Mennyire fontos, hogy milyen bringával versenyzel? Milyen szempontokat vegyél figyelembe ha kerékpárt vásárolsz triatlonra? Hogyan állítsd be triatlonos pozíciót? Ezen kérdésekre adok most választ a műsorban.

Hallgasd vissza a műsort az alábbi linkek egyikén!

2

Néhányan, akik az elmúlt években jártak nálam

Badar Gergő, Boronkay Peti, Flander Marci, Hankó Dávid, Lovassy Krisztián, Mezei Gergő László, Peák Barna…

Számtalan pozitív beszámoló közül néhány

Flander Marci
„Amikor egy kisebb vagyont fektetünk egy bringába, közel sem mindegy, milyen eredményt tudunk elérni vele. Sok példa mutatja, hogy az edzés és a kiforrott technikai önmagában még nem garantálja a sikert, főleg nem hosszútávú versenyeknél. A kerékpár sportolóhoz történő igazítása is a siker egyik eleme. Balázs ebben nem ismer megalkuvást, így 2016 óta segít nekem az éppen aktuális kerékpárom szezon előtti beállításában. Ennek eredménye azóta több középtávú és hosszútávú triatlon magyar bajnoki cím, és egy Hawaii-i Ironman világbajnokságra való kvalifikáció.”
H. Dani
„Hello, na elmentem párszor bicózni mentem hosszúakat is, hát azt kell, hogy mondjam, olyan a bicó mintha egy másik lenne 🙂 Tulajdonképpen a fáradt izmaimon kívül semmi mást nem éreztem. Irányítás ég és föld lett a kormány nagyon bejön, sokkal jobban tetszik ahogy viselkedik és a rövidebb reach-csel is sokkal könnyebb a fékezés (és elég jó tipp volt a hajlított könyök nagyon figyeltem rá és a karom sem fáradt el:)). Pedál és nyereg pozíció is ég és föld, esküszöm úgy érzem könnyebb hajtani a bicajt lábfejemben sem érzem azt a fáradtságot, mint előtte. Mindenesetre őszintén nem gondoltam volna, hogy ekkora változás lesz, de hát ez is egy szakma és nagyon meg vagyok elégedve! köszi még egyszer”
Hankó Dávid
„Profi versenyzőként, sok nyeregben töltött idő van mögöttem. Azt gondolná az ember, hogy egy-egy hosszú tekerés alatt az itt-ott zsibbadó vagy fájó dolgok a természetes vele járója. De ez tévedés, egy jól beállított kerékpár legyen az egy szolid vagy agresszívebb pozició is lehet “kényelmes”. Számomra másodperceket spórolt, megszűntek a kellemetlen fájdalmaim a jól beállított kerékpár, ezáltal a 21/42km-es futásomat panaszok nélkül kezdhetem meg a versenyek folyamán. Mindenkinek csak ajánlani tudom!” - A Balatonman Pro Team versenyzője
B. Gábor
"Pénteken voltunk nálad, szombat reggel úgy vártam a bringázást mint egy kisgyerek a karácsonyt. Már az első tekerés alkalmával úgy éreztem, mintha egy másik bringán ülnék. Aztán azóta sikerült még 2-3 alkalommal felülni 1-5 órákra és az érzés továbbra is változatlan. Sokkal könnyedebb az egész tekerés, nem vagyok összenyomva, és ami a legjobb, hogy az eddig tapasztalt "izomfájdalom" nem jelentkezik egyáltalán. Olyan érzésem volt eddig egy-egy rövidebb edzés után is, mintha 4 órát edzettem volna. Gondolom sokat segít az, hogy nem törökülésben próbálok teljesítményt leadni. Sokkal könnyebben kapok levegőt, a keringés is könnyebben kontrollálható, és a 170-es hajtókarnak köszönhetően sokat javult a pedálfordulat is. Egyszóval, ez tényleg marha jó lett, köszönöm!"
Gergely
"Megkockáztatom, h eleget mentem már, h levonjam a tanulságot a bikefit-el kapcsolatban; kb 250 km-t mentem így. A szervezetem már megszokta az új pozíciót, nem szúr/fáj semmi, az átlag sebességem ~2 km/h-val nőtt és lényegesen kevésbé fáradok. Mindemellett a tempóváltások is jobban mennek, dinamikusabb lettem. A kényelmesebb testhelyzetnek köszönhetően, olyan új pozíciót találtam a kezemnek és karomnak, ami lényegesen kevésbé fáraszt (/zsibbad) és a lenti fogás is könnyebb lett annyival, h már több időt töltök ott. A nyergen még kissé lecsúszok néha – kb 1 cm-t. Ezen még dolgozom, lehet, h egy egy félkörnyi csavarással a csavarfejeken, be tudom állítani a szöget jobban. Őszintén, nem is reméltem, hogy ennyire látványosak lesznek az eredmények. Nagyon köszönőm a segítséget, Balázs!"
Sz.-Joó János
"A beállítás után (nyeregmagasság és távolság változtatás, kormány dőlésszög változtatás, pedál nyomáspont és dőlésszög változtatás, stucni rövidítés) kb. 2-3 km/h-ás átlagsebesség javulást és kb. 5%-os teljesítménynövekedést tapasztaltam. Kényelmesebb az ülés, a cipőm kicsit jobban meghúztam, de akkor zsibbad... Mivel a kormány dőlésszög változott, meg kell szoknom az új fogást, ezért néha zsibbad a kezem (valószínűleg gyenge a vázizomzatom), de egyre kevésbé jelentkezik ez a probléma. Sokkal többször fogom alul a kormányt az új állásban. Összefoglalva szerintem jól sikerült a beállítás, köszönöm."
Máté
"Nagyon köszönöm, szuper jó lett a beállítás, magasan az eddigi legjobb bringázást sikerült összehoznom a Keszthely Triatlonon. Teljesítményben, átlagsebességben és időben is PB lett (238W, 245W NP, 35,8 km/h, 2:34 perc 92 km). A korábbi években 215-218W jött ki átlagban. Szerintem, ha jobban megszokom a 170-es hajtókart, ez még tovább fog javulni. Köszönöm szépen meg egyszer! Irány Nagyatád!"
Previous
Next
Brand icom 400px

Gyakran ismételt kérdések

Jelentkezni kizárólag email-en keresztül, telefonszám megadásával van lehetőség.

Kerékpár, kerékpáros cipő, rövid kerékpáros ruházat. Esetleg hozz magaddal egy kis törölközőt és egy kulacsot.

A beállítás a Bringaland kerékpár üzletben történik.
1071 Budapest, Dózsa György út 78, 
Ha az üzlet nyitvatartási idején (12-19 óra) kívül érkezel, kérlek, hogy a jobb oldali szürke nagykapun gyere be. A főbejárat zárva lesz.

Igen, megnyitották a Városligetben a mélygarázst. Google térképen Múzeum mélygarázs néven megtalálható.

A beállítás díját csak készpénzben tudod rendezni. Ezen felül ha szükséges egyéb kiegészítő akkor azt tudod rendezni kártyával a bolt felé.

48 órán belüli lemondás esetén az aktuális díj 50%-a kiszámlázásra kerül melyet az új időpont foglalása előtt számlázok ki.

Lemondást csak telefonon fogadok el, email-ben nem.

Nagy általánosságban 2 óra a beállítás.

Ezt előre meg kell beszélni, alapvetően megoldható, egyedi kedvezményes díjszabással.

Mindenképpen szükséges valamiféle pedálkötés. Ez lehet spd, look bármi. Taposó pedállal nem vállalok beállítást.

Kérlek, hogy érkezz pontosan. Késés esetén az adott szituáció dönti el, hogy elkezdem-e a beállítást!
 
A beállítást megelőző napon keressük egymást egy rövid megerősítés miatt.

A kerékpár testreszabása egy erősen szezonális dolog. A tavaszi, nyári hónapokban a várakozás több hét is lehet. Ha van rá lehetőség tervezz előre.

 

A beállítás minden kerékpárra működik van azonban néhány extrém helyzet, amikor a bringa nem rögzíthető az állványba. Ha a hátsó tengelynél a váz külső pontjai meghaladják a 170 mm-t vagy extrém ballonos a gumi (fatbike) akkor nem tudom vállalni a beállítást.

Brand icom 400px

Árak

  • BG FIT 45 000 Ft

    Kontroll 1 hónapon belül ingyenes

  • Új kiegészítő beállítása egy hónapon belül (pl. nyereg, cipő): 20 000 Ft
  • Második kerékpár 1 hónapon belül: 25 000 Ft

Még többet szeretnél tudni?

Vedd fel velem a kapcsolatot és segítek eldönteni, hogyan is kezdj bele! 

Segítek, hogyan érj el jobb eredményeket, hogyan hozd ki magadból a maximumot. Kerékpáros edzéstervezés kezdőknek és profiknak egyaránt.

Copyright 2023 –  All Rights reserved.